Commercial Portfolio

Dick Clark Architecture’s approach to commercial architecture employs a collaborative approach to identify early the owner’s program and business goals to guide the design. Our experience includes retail, office, and hospitality ranging from hotel design to tenant finish outs. Our commercial architecture’s creative solutions are budget minded and program specific. For the past three consecutive years, Dick Clark Architecture has been part of a project team to receive Austin Business Journal’s Best Real Estate Award.

This mixed-use development shares the same property as the Oasis restaurant, overlooking Lake Travis. The design challenge has been to create an authentic Austin experience using new buildings that blur the line between new construction and what could have existed previously on the site. Local artisans and craftspeople have been chosen to respond to the climate and character of the site with local building materials and found objects. The finished product will showcase the “Best of Austin” through local boutique shops, restaurants, and events that capture the spirit of Austin.

Click through boxes at right for more images.

The client envisioned a loft-like environment with an open plan, minimal furnishings, and wood and concrete textures. The overall design, using the warmth of walnut wood and the industrial feel of concrete, focuses on ways to differentiate program within a single space while still offering an open atmosphere. Careful attention was given to day-to-day operations of the salon so that design details complement function to eliminate the supplemental furnishings.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Located in the heart of South Austin, this renovation of a used car dealership created a mixed-use project that has become a unique destination. The project includes over 25,000 square feet of retail shops, a restaurant with patio dining, office space, 28 residential flats and structured parking. The charm of South Austin directly informed the landscape and selection of exterior materials that include local brick, wood, custom steel storefront and site fabricated metal panels.

Click through boxes at right for more images.

Located in the lively heart of downtown Austin, this space is designed so that the industrial and historic elements of the existing structure are merged with a crisp, modern and flexible office environment. Special features of the office include glass corner conference rooms, exposed wood ceiling trusses, a live “green wall” in the break area, and a dramatic custom art installation in the reception area.

Click through boxes at right for more images.

This East Austin facility was built for a non-profit group that promotes access to local, affordable and organic food. The new center is located in the Chestnut Plaza development at the East MLK Metrorail station. The 7,800 s.f. center houses administration offices, classroom and demonstration spaces and provides support for the local community garden.

Click through boxes at right for more images.

One of the world’s largest PR firm, Edelman required a dynamic and progressive design for their Austin office. Fitting into the top floor of an existing building on Congress Avenue, the plan is laid out to provide for an open flow of ideas, personal space for concentration, and effortless group interaction. The masonry party walls, exposed wood trusses, refinished wood floors, and roof deck along Congress Avenue provide an aesthetic that is clearly Austin and sets these offices apart from their counterparts around the globe.

Click through boxes at right for more images.

The project is a re-branding and renovation of a dated retail shopping center. Incorporation of expansive glazing and the use of bold graphics throughout the center activates the facades, creating a dynamic visual composition. The new courtyards and walkways create an outdoor environment that complements the restaurant and retail spaces. The palette of lively colors and contemporary materials shapes a concept that was easily adapted and applied to the different phases and individual buildings of the complex.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This full-court basketball court integrates rainwater collection and UV purification systems with solar panels for the water system and night lighting in areas without electricity. The structure is designed to serve multiple functions for the school, providing a sports facility, purified drinking water, a covered performance space for local music and theater, an outdoor/covered classroom and dining area, the area's only community meeting space, a farmer's market, and more. Estimated 90,000 liters of water collected per year.

Click through boxes at right for more images.

The lobby of this luxurious residential tower provides a tranquil transition from the street to high-rise living. Subtle textures and elegant patterns compliment the clean, sleek lines of the space. Natural light penetrates deep into the room, highlighting the cut limestone and casting unique shadows on the textured stone. Modern furnishings and refined details contrast with the rustic quality of the stone to create a calm and intimate space.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This finish-out of a 3,000 sq. ft. body sculpting and skin care center was designed to make clients feel they were in a luxury spa rather than a medical office. To achieve this ambiance, inspiration was drawn from the rich colors and materials of Japanese architecture and design, but with an eye towards creating a fresh, clean look. A base of golden wheat brings warmth and softness to the space, while dark stained cabinetry tailors each space to the needs and functions of the practice.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Located in a densely populated campus neighborhood in Austin near the University of Texas, Guadalupe 31 provides a retail and residential identity for this energetic student area. The development includes 18,000 square feet of retail and restaurant space, 38 residential units, and a parking garage. Taking advantage of its urban context, the building creates a pedestrian-friendly façade along lively Guadalupe Street. Large bay windows provide the residences with areas to observe the street life.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Thundercloud Subs is an icon of Austin. For their new headquarters, DC+A adapted an existing industrial shed into a funky, open plan office with accents of bright colors, steel and exposed brick. The office consists of a central open space, around which individual offices are partitioned off by sliding glass doors to provide privacy while maintaining a sense of openness. Interior wood walls and playful colors reflect the easygoing liveliness and originality of the Thundercloud brand.

Click through boxes at right for more images.

DC+A worked with existing brand identity ideas to create a space that was both an extension of the main New York office, and uniquely Austin. The program includes both individual offices and open workspace, as well as meeting rooms and an employee lounge and cafe. We designed a bright, social and flexible work environment to become a fun and productive space for all employees, from the programmers to the designers to the content writers.

Click through boxes at right for more images.

C3 Presents produces Austin City Limits, Lollapalooza and many other live shows and events. The space encompasses the entire 21st floor at 30,000 sf. Each employee’s workspace is equipped with a fully-stocked bar cart, and office features include a beanbag lounge with a corner view of downtown, as well as music posters and artwork throughout.

Click through boxes at right for more images.

04 Lofts is a modern 28 unit residential condominium. The design focused on expressing structural elements, such as the D'Hannis brick, castellated steel beams, concrete floors and wood decking. The northern glass facade provides commanding downtown views and allows light to enter deep into the individual lofts. A courtyard separates the parking from the residential building allowing a cool and shaded entry to the units. Steel planters and Ipe fences provide individual courtyards for the ground floor residences.

Click through boxes at right for more images.

The Trails at Lake LBJ is a residential development in the Texas Hill Country that offers a country club environment with neighborhood amenities. The ubiquitous golf course is replaced with horse trails, pastures and water features. DCA provided design for a 5,000 square foot clubhouse, entry gates, stables and a sales office. Heavy timber framing, local stone and metal roofs with deep eaves were used to reinterpret traditional clubhouse buildings and bring a regional Hill Country style to the project.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

The Texas Military Institute is located in the Clarksville neighborhood. The building was originally built in 1870 and used to train cadets. The historic building had been badly vandalized and fallen into disrepair. The current owners chose to restore the project as closely as possible to the original state and minimize the amount of new construction. The historic qualities of the building were preserved as it was converted into a limited use office building.

Click through boxes at right for more images.

Located at the end of the main driving range of the Canyons Course, this 1,600 square foot building serves as a center of private instruction for the club members. It consists of five individual lesson bays, an indoor, fully automated swing analysis center, support offices, and restrooms. The exterior materials of split-faced concrete masonry and rough-sawn cedar are simple and rustic and reflective of the Hill Country setting.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This project is a re-interpretation of the traditional neighborhood shopping center. The scale and massing were carefully developed to fit within the context of the adjacent neighborhood. The buildings' exteriors are composed of materials that are referential to historic Austin buildings. Stucco, stone and recycled brick are used in conjunction with storefront windows and metal awnings. The buildings are set adjacent to the street to create a more pedestrian friendly sidewalk and to screen the parking from the street.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

The client desired to create an open, loft style work environment to support communication between employees. The use of natural light and interior view corridors develop a sense of openness and highlight the building's clean, modern details. Custom built-in furniture, large curtain dividers, oversized barn doors, and translucent ‘window’ walls replace the generic office cubicle.

Click through boxes at right for more images.

Bee Caves West is a retail shell building designed by the DCA and is an example of site planning as well as architectural design. The buildings are arranged on the site to protect a grove of beautiful live oaks and to provide a restaurant terrace lease space under the canopy of the trees. Contemporary metal cladding is juxtaposed with local stone and heavy timber columns. Both structured and surface parking are provided on the site.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF