Commercial Portfolio

Dick Clark Architecture’s approach to commercial architecture employs a collaborative approach to identify early the owner’s program and business goals to guide the design. Our experience includes retail, office, and hospitality ranging from hotel design to tenant finish outs. Our commercial architecture’s creative solutions are budget minded and program specific. For the past three consecutive years, Dick Clark Architecture has been part of a project team to receive Austin Business Journal’s Best Real Estate Award.

This mixed-use development shares the same property as the Oasis restaurant, overlooking Lake Travis. The design challenge has been to create an authentic Austin experience using new buildings that blur the line between new construction and what could have existed previously on the site. Local artisans and craftspeople have been chosen to respond to the climate and character of the site with local building materials and found objects. The finished product will showcase the “Best of Austin” through local boutique shops, restaurants, and events that capture the spirit of Austin.

Click through boxes at right for more images.

The client envisioned a loft-like environment with an open plan, minimal furnishings, and wood and concrete textures. The overall design, using the warmth of walnut wood and the industrial feel of concrete, focuses on ways to differentiate program within a single space while still offering an open atmosphere. Careful attention was given to day-to-day operations of the salon so that design details complement function to eliminate the supplemental furnishings.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Located in the heart of South Austin, this renovation of a used car dealership created a mixed-use project that has become a unique destination. The project includes over 25,000 square feet of retail shops, a restaurant with patio dining, office space, 28 residential flats and structured parking. The charm of South Austin directly informed the landscape and selection of exterior materials that include local brick, wood, custom steel storefront and site fabricated metal panels.

Click through boxes at right for more images.

The lobby of this luxurious residential tower provides a tranquil transition from the street to high-rise living. Subtle textures and elegant patterns compliment the clean, sleek lines of the space. Natural light penetrates deep into the room, highlighting the cut limestone and casting unique shadows on the textured stone. Modern furnishings and refined details contrast with the rustic quality of the stone to create a calm and intimate space.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This finish-out of a 3,000 sq. ft. body sculpting and skin care center was designed to make clients feel they were in a luxury spa rather than a medical office. To achieve this ambiance, inspiration was drawn from the rich colors and materials of Japanese architecture and design, but with an eye towards creating a fresh, clean look. A base of golden wheat brings warmth and softness to the space, while dark stained cabinetry tailors each space to the needs and functions of the practice.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

The project is a re-branding and renovation of a dated retail shopping center. Incorporation of expansive glazing and the use of bold graphics throughout the center activates the facades, creating a dynamic visual composition. The new courtyards and walkways create an outdoor environment that complements the restaurant and retail spaces. The palette of lively colors and contemporary materials shapes a concept that was easily adapted and applied to the different phases and individual buildings of the complex.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Located in a densely populated campus neighborhood in Austin near the University of Texas, Guadalupe 31 provides a retail and residential identity for this energetic student area. The development includes 18,000 square feet of retail and restaurant space, 38 residential units, and a parking garage. Taking advantage of its urban context, the building creates a pedestrian-friendly façade along lively Guadalupe Street. Large bay windows provide the residences with areas to observe the street life.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

04 Lofts is a modern 28 unit residential condominium. The design focused on expressing structural elements, such as the D'Hannis brick, castellated steel beams, concrete floors and wood decking. The northern glass facade provides commanding downtown views and allows light to enter deep into the individual lofts. A courtyard separates the parking from the residential building allowing a cool and shaded entry to the units. Steel planters and Ipe fences provide individual courtyards for the ground floor residences.

Click through boxes at right for more images.

This full-court basketball court integrates rainwater collection and UV purification systems with solar panels for the water system and night lighting in areas without electricity. The structure is designed to serve multiple functions for the school, providing a sports facility, purified drinking water, a covered performance space for local music and theater, an outdoor/covered classroom and dining area, the area's only community meeting space, a farmer's market, and more. Estimated 90,000 liters of water collected per year.

Click through boxes at right for more images.

The Sustainable Food Center will be a new facility for the non-profit group that promotes affordable nutrition in the East Austin Community in which it will reside. The 6400 s.f. design will provide administration, classroom and demonstration spaces as well as provide support for the group's gardens.

Click through boxes at right for more images.

The Trails at Lake LBJ is a residential development in the Texas Hill Country that offers a country club environment with neighborhood amenities. The ubiquitous golf course is replaced with horse trails, pastures and water features. DCA provided design for a 5,000 square foot clubhouse, entry gates, stables and a sales office. Heavy timber framing, local stone and metal roofs with deep eaves were used to reinterpret traditional clubhouse buildings and bring a regional Hill Country style to the project.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

The Texas Military Institute is located in the Clarksville neighborhood. The building was originally built in 1870 and used to train cadets. The historic building had been badly vandalized and fallen into disrepair. The current owners chose to restore the project as closely as possible to the original state and minimize the amount of new construction. The historic qualities of the building were preserved as it was converted into a limited use office building.

Click through boxes at right for more images.

Located at the end of the main driving range of the Canyons Course, this 1,600 square foot building serves as a center of private instruction for the club members. It consists of five individual lesson bays, an indoor, fully automated swing analysis center, support offices, and restrooms. The exterior materials of split-faced concrete masonry and rough-sawn cedar are simple and rustic and reflective of the Hill Country setting.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This project is a re-interpretation of the traditional neighborhood shopping center. The scale and massing were carefully developed to fit within the context of the adjacent neighborhood. The buildings' exteriors are composed of materials that are referential to historic Austin buildings. Stucco, stone and recycled brick are used in conjunction with storefront windows and metal awnings. The buildings are set adjacent to the street to create a more pedestrian friendly sidewalk and to screen the parking from the street.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

The client desired to create an open, loft style work environment to support communication between employees. The use of natural light and interior view corridors develop a sense of openness and highlight the building's clean, modern details. Custom built-in furniture, large curtain dividers, oversized barn doors, and translucent ‘window’ walls replace the generic office cubicle.

Click through boxes at right for more images.

Dick Clark Architecture has a strong design presence in downtown Austin, particularly in the Warehouse District, where the office is located. A wide variety of projects of different sizes, programs, and styles have been designed by DCA to shape and grow the area while respecting and enhancing the existing character.

Click through boxes at right for more images.

DCA has designed affordable, inspired projects for many retail owners. We search for innovative solutions, materials and techniques to provide the most impact at the least expensive cost. This selection of projects includes Avant Salon, Breath and Body Works, Hill Country Running, The Look Salon, Escobedo Esthetics, Shiki and the Apothecary Shop.

Click through boxes at right for more images.

Bee Caves West is a retail shell building designed by the DCA and is an example of site planning as well as architectural design. The buildings are arranged on the site to protect a grove of beautiful live oaks and to provide a restaurant terrace lease space under the canopy of the trees. Contemporary metal cladding is juxtaposed with local stone and heavy timber columns. Both structured and surface parking are provided on the site.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF