Residential Portfolio

Our residential architecture is a pride of our office. We rely on the participation of the owners from the beginning programming stages to create a collaborative process that expresses the home's unique qualities and owner's vision. Our residential design includes renovations, additions and new constructions on urban sites and lake front vistas. With numerous AIA awards and a growing list of repeat clients, Dick Clark Architecture's residential work continually delivers noteworthy and truly exceptional homes.

Photography by Paul Bardagjy
except where noted

On a sloping site in West Lake Hills, this house slides in between mature Live Oaks to create a strong connection to nature. The form of the house is long and linear, following the topography of the site and directing the perspective towards impressive views of downtown Austin. Sliding glass doors pocket completely into the walls, creating a 40’ wide opening between the living area and outdoor spaces. Stucco, stone and zinc create a natural and low-maintenance exterior, while floor-to-ceiling glass and deep overhangs make spaces both dramatic and comfortable.

Click through boxes at the right for more images

The clients' program specified a contemporary styled residence with a strong connection between the outdoor and indoor living experience. They desired that the house look different than any of the other residential architecture of Brownwood. Their style preference is clean, sleek and modern. They requested large, uninterrupted expanses of glass to maximize the view potential of the natural, rural beauty of the site.

Click through boxes at the right for more images

The clients for this project are active Austinites who enjoy the outdoors and are self-described foodies. Being close to the hustle of the city and the appeal of the natural amenities that are available keep the couple near downtown Austin. As DCA began design on the home, it was decided that this house would serve as a place to “grow up” from backyard grilling on lawn chairs to hosting more formal dinners. DCA was happy to develop a solution that would accommodate the client's needs through the economic use of 2,500 square feet.

Images 1-3,5 and 13 by Atelier Young. Click through boxes at the right for more images

Inspired by the clients' desire for a house that reflects their values and lifestyle, this house takes an architecturally minimal approach with simple massing and a simplified material palette. Designed for entertaining, the glass enclosed living area and large sliding doors connect the interiors to the pool deck where guests can take in the spectacular view of the Austin skyline.

Images 3, 4 and 13 by Alex Stross.

Click through boxes at the right for more images
[PDF]

  • Project Info PDF

This family retreat overlooks Lake Travis. Schematically, the project consists of two wings that define public and private spaces. A courtyard separates the two wings that are connected by a glass corridor that can be opened up to take advantage of breezes. A sandstone wall defines the public space, while a deep porch and wood exterior identifies the private bedrooms. Large overhangs, sweeping butterfly roofs and trellised walks respond to the central Texas climate.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Originally built in 1958, this house backs up to the Bright Leaf Nature Preserve. While perfectly situated to overlook uninterrupted treetops, the home's layout was internally focused. Beyond opening up the interior and adding floor-to-ceiling glazing, a new kitchen replaced the closed-in patio, and a back deck was added along the entire length of the house. In addition to new finishes throughout, the exterior was updated with Ipe, paint grip metal, and a private courtyard. The owners now enjoy an open plan, outdoor living space, and a home updated to today's Austin lifestyle.

Click through boxes at right for more images.

This 3,000 sf vacation home sits at the heart of a small peninsula that projects onto Lake LBJ. Design inspiration came from the site's previous life as a fish camp, as well as the expansive views, wind patterns and existing tree canopy. These elements directed a design vision focusing on exterior circulation and moments of outdoor living. Materials were chosen based on the evolution of a vernacular for a cabin on the lake. Durability and permanence were important requirements for the material selections, which include board formed concrete, exposed steel structural members, Rheinzink metal and ipe siding.
Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

The interior renovation of this condominium converted a cramped and divided two-bedroom, two-bath unit into a spacious and open one-bedroom, two-bath unit. Inspired by the client's collection of art, the design focused on creating a backdrop for the art collection. The renovation takes advantage of the spectacular city and capitol views. Classic modern furniture and fixtures create a timeless and sophisticated quality.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Located on a steep site in Westlake Hills, this 5000 square foot house merges traditional Texas forms and materials with contemporary detailing. The plan is arranged around an open living, dining and kitchen space that accommodates the clients’ entertaining while providing a buffer between the public and private spaces. Oriented towards a spectacular view of downtown Austin, a forty-foot span of sliding glass doors makes the pool deck an extension of the interior.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

The original residence was renovated to re-imagine the architectural qualities of the interior and exterior, and to reconfigure the plan for the new owners. The exterior of the house was enhanced with a material palette of Lueders limestone and stained wood. The interior transformation included children's bedrooms, wine room, home office, and a complete overhaul of the master suite. New light fixtures, cabinetry, and furniture provide finishing touches to make the home comfortable, inviting and refined.
Photography by Coles Hairston. Image 2 by Whit Preston.

Click through boxes at the right for more images

This condominium renovation was recently completed on the top floor of the 360 Condos in the heart of downtown Austin. The given program, to blend elements of new contemporary design details with the owner’s exotic furniture and design preferences, resulted in natural flows and uninterrupted views out into the city. This openness is a product of pocket doors, double height spaces and a layout for the master bath that blends effortlessly with the master bedroom. Stunning finishes and attention to detail were especially important in the design for this space.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Located in a heavily wooded ravine, this 2,600-square-foot home required a design sensitive to the compact site. The five-level cubic form rises from the bottom of the lot to take advantage of the views while maintaining a scale appropriate to the surrounding homes. A cantilevered overhang along the garage leads across a steel and wood bridge to the entry in the middle level of the house. Large expanses of glass in the double-height living room provide views to the pool and patio.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Built for an active family of four, this house in the Westlake Hills area of Austin is framed by a beautiful creek and limestone bluff. Exterior walls of local stone blend with the outcroppings of the creek. The plan is organized around outdoor courtyards, existing trees and a pool. The design brings together traditional and contemporary forms and textures to create a home with welcoming spaces.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This hill country retreat was designed to give the owners a quiet, serene getaway on their ranch outside of Austin. The house and carport are situated on top of a hill, with a generous wall of floor-to-ceiling sliding glass doors, to optimize the views of the Texas landscape and take in the fresh air breezes. The owners enjoy a design that provides a simple and contemporary space, settled comfortably into the natural surroundings.

Photography by Alex Stross.

Click through boxes at the right for more images

This project transformed a commercial building into a private residence for a civic- minded patron of the arts. Natural light is brought into the long narrow main space of the house with a dramatic skylight that allows light to graze the historic rubble limestone walls. Forms of glass, steel and granite provide a striking contrast to the historic structure.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

The 2500 s.f. guest house is an extensive remodel of a guest house that is part of an historic property in the Permberton Heights neighborhood of Austin, Texas. The interior of the house combines warm touches of white oak with the contemporary materials of glass tile and stainless steel. The exterior materials of stucco and mahogany add clean, updated touches while working in harmony with the existing palette.

Click through boxes at right for more images.

This mid-century modern ranch was transformed into the perfect home for one Austin’s foremost music club owners with an extensive hot rod collection. The addition of a six-car garage and bedroom wing created the extra space and functionality needed for the home. A new pool and landscaping highlights the new wing of the house. A windowed gallery bridges between the renovated house and the new addition.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This renovation was organized around creating a space where the family could share their passion for restoring cars. The garage was an essential space for the family to share time together and became central for the game room and sport court. The interior of the house was renovated with new finishes. An exterior stair is concealed by a vine and steel mesh screen wall.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This infill project on the edge of Hyde Park is on a triangle shaped lot that was skipped over as un-buildable. The orientation of the house on the site creates outdoor garden areas that become exterior rooms. Utilitarian building materials stretched the budget to create a low maintenance contemporary exterior that relates in scale to the typical horizontal siding of the traditional neighborhood houses. The interiors are a collection of more industrial materials that contrast with refined finishes used sparingly to create the greatest impact.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This condominium renovation began as a standard two- bedroom flat and by working closely with the client was customized into generous living quarters for an active bachelor. The urban loft includes an entertainment area, ample closet space, efficient storage and a luxurious master suite and bath. Materials include Sapele ribbon mahogany millwork, mahogany floors, glass tile and granite countertops. Rich materials complemented by the earth tones of the sleek furnishings create a contemporary, subdued retreat.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This home was renovated for new residents from an original Dick Clark Architecture home that was completed in 1997. The renovation involved extensive renovation of interior finishes. The project features a dramatic custom light fixture over the dining table that serves to emphasize the grand vaulted ceilings of the home.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

Atop the hills of west Austin with spectacular views of the lake and skyline, this residential compound creates a variety of settings for day-to-day living and entertaining. The project consists of three elements: the main house with connected apartment, the cliff house, and the children’s cottage. A roof garden on the cliff house conceals it from the main house. A series of waterfalls and a terraced path connects the two buildings. The rich materials include Leuders limestone, exposed mahogany rafters and copper roofs.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This 2,600 sq ft home on a secluded site in west Austin uses formal geometries to define space and function. Inspired by contemporary Mexican architect- ure, the house is defined by brightly colored stucco walls. A round purple chimney, red metal windows and a curved roof contrast against the neutral olive stucco façade. Bold colors and geometries also define the interior of the home in dramatic accent walls and custom metal- work. A 5-star project in the Austin Green Building Program, it incorporates rainwater collect- ion and sustainable materials.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This waterfront residence is organized around a primary common space that contains the living and dining areas. The flexible, open space takes advantage of views to the lake and is defined by furniture arrangements instead of walls. Wood millwork and limestone floors contrast with a gray stone hearth and colorful accent walls to create an atmosphere that is contemporary and inviting.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This 4500 s.f. weekend residence is located in a northern Louisiana natural habitat for bayou wildlife. The poured in place concrete walls are designed to maximize views of Loggy Bayou and to naturally block western sun. The 4th floor viewing platform cantilevers 65 feet above the bayou so that migratory bird patterns can be observed. Inspired by the ancient people who first inhabited the site, the house’s orientation, design and site markings track the sun’s solstices and equinox to tie its position to the earth.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

This house sits on a small peninsula in Lake Travis. The plan is organized around a serpentine spine that transects a series of stonewalls that define the spaces. Shed roofs enclose soaring and also smaller more intimate spaces. Materials include coursed limestone walls, stone flooring and grain matched walnut cabinetry.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF

The penthouse has an inviting composition of rich, warm anegre millwork and cherry floors contrasting with the floor-to-ceiling glass walls. Expansive views made it essential to create intimate spaces within the unit, but also to always maintain a line of site to the dramatic views. Storage and functionality were absolute necessities in order to keep the plan open enough for entertaining and efficient enough to hide everything away in its perfect place.

Click through boxes at right for more images. [PDF]

  • Project Info PDF